לא. אתה עושה בדיוק את מה שהמחקר מראה - אתה שופט את הדברים ברי של החברה שלך, האיזור שגדלת, הערכים שלמדת.
למשל אתה בטוח "רוב האנשים שקוראים ספרות הם אנשים שכבר גיבשו דעה בשלל נושאים". למה? מאיפה הבטחון הזה? מי אמר שאם זה עכשיו ככה, זה היה ככה גם לפני 50 או 100 או 200 שנה? למה למשל שזה לא יהיה "מי שקורא ספרים הוא סקרן וביקורתי ומוכן להעמיד את הדעה שלו במבחן ולשנות אותה"?
יש גם הערות לכל מה שכתבת. למשל הריח כאיזוטרי - זאת לא הנקודה במחקרים האלו (שוב, במידה והמחקר היה טוב לכשעצמו) כי חלק מהמחקר היה להראות *למה* זה אכן שמעותי ומשפיע. בדיוק כמו שאם הייתי רוצה להגיד שארץ נהדרת היא סידרה משפיע - אני *חייב* להוכיח את זה. איך? במגוון שיטות. חלק יקבלו וחלק לא. אבל זה מחקר שנעשה בצורה רצינית.
אבל כאמור זה כבר מעמיק מדי לדיון פה. זאת גם הנקודה לגבי לשלוח אותך לקרא מחקרים. אחד הדברים שאני יכול להגיד שמחקר ש "יתמצת את הכל ביחד עם הניאנסים ועדיין יהיה קריא כדי שתוכל לקרא רק אחד" פשוט בד"כ לא קיים. (יש מאמרי סיכום, אבל הם בנויים לאנשים בתחום, ולא כמחקר בפני עצמו). מה שאני כותב לך פה הוא אחרי קריאה של מאות מאמרים בנושא. אתה מוזמן להתחיל ללמוד על "זיכרון קולקטיבי". יש לא מעט גם מאמרים בעברית.