Laskin כתב:
אני חושב שלמיקרוסופט בתחילת הדור הקודם גם ככה היו את כל היתרונות על סוני, כך שאני לא בטוח שלבלעדיים היה הרבה קשר.
כמובן שזה לא הזיק ורק הוסיף עוד שמן למדורה הבוערת גם כך ממש חזק של מיקרוסופט בזמנו, אבל לדעתי בלעדיים זמניים זה חסר משמעות של ממש, כי כל גיימר עם קצת שכל מבין שמתישהו זה יצא גם לקונסולה המתחרה, וסביר שבגירסת GOTY שכוללת תוספות וכו'.
לבלעדיים יש תמיד קשר - גם אם מדובר בבלעדיים זמניים ואפילו כשמדובר בבלעדיות DLC. והם חשובים במיוחד בתחילת הדור (אחר כך קצת פחות כשהbacklog גם ככה גדל).
הבעיה עם בלעדיים זמנים היא שאתה אף פעם לא יכול לחזות את הזמניות שלהם: גם אם תהיה מוכן להתאפק שנה, יכול להיות שהמשחק יצא רק אחרי שנתיים. וגם אם תהיה מוכן להתאפק שנתיים יכול להיות שהוא לא יצא בכלל. וזה נהיה מסובך עוד יותר כשאין לנו מושג איך בדיוק IP עובר ידיים ומי מחזיק בבלעדיות עליו.
אתה יכול באותה המידה להסתכל על Demon Souls של Form Software ומצד שני Ninja Blade של אותם Form Software - כל אחד עם אקסלוסיביות (זמנית?) לצד אחר. אתה יכול לחפש אינסוף כתבות שעוסקות באובדן הבלעדיות של Gears of War "אחרי הטרילוגיה, כי הIP של אפיק", או חרושת שמועות שחזרה כל שנה על הכרזה עתידית לMGS4 שמגיע גם ל-360, או אינספור התערבויות של דין ואחרים ש"Splinter Cell Conviction אוטוטו יוצא גם לPS3". איפה כל המשחקים האלו היום? מה על האנשים שקנו את הקונסולה השניה מתוך ציפיה שעוד מעט ההבטחות האלו יתממשו? איפה הGOTY שלהם?
אני יכול להגיד שכשהייתי צריך להתלבט בין ה-360 ל-PS3 אי שם ב-2007, המשחקים שהכריעו את הכף לטובת ה-360 היו מאס אפקט והיילו - וזה כמובן על סמך הרקורד של שתי המפתחות שהיו אחראיות בדור הקודם לשני המשחקים הטובים ששיחקתי (לצד GTA שההמשך שלו הוכרז כבר כמולטיפלטפורם). לא הייתי חושש לשלם עוד 100$ לPS3 אם הייתי מעריך שהמשחקים שם עדיפים עבורי. מה ששיחק תפקיד זה בעיקר הבלעדיים.
במקרה של באנג'י ידעתי שהמשחק ישאר בלעדי ל-360 כי באנג'י היתה חברה בבעלות מיקרוסופט, ובמקרה של ביוור דווקא הנחתי שהמשחק יגיע אחר כך גם לPC (כי זה מה שקרה גם עם KOTOR וJade Empire) ואולי בסוף גם יצא לPS3 כי מדובר בחברה עצמאית - אבל בטח שלא רציתי לחכות לאחד המשחקים הכי מצופים שלי ולכן זה גם השפיע מאד על הבחירה. היו עוד שלל משחקים לכאן ולכאן (כחובב גדול של משחקי עולם פתוח Saints Row וקראקדאון וDead Rising היו עוד נקודות לצד של מיקרוסופט - אבל לא באותו קנה מידה).
אבל תראה איזה קטע: הנה אנחנו ניצבים בתחילת דור חדש. באנג'י הפכה לעצמאית ומציגה את המשחק הבא שלא דווקא עם תוכן בלעדי לסוני, Bioware נרכשה ע"י EA (וכנראה גם קצת ירדה מגדולתה), ובכלל 9001 דברים אחרים קרו מאז ושינו את המאזן. והמצב עוד הולך להתהפך הרבה מאד פעמים בסיבוב הנוכחי, ככה שהמקסימום שאתה יכול לעשות בנקודת זמן נתונה זה להסתמך על המצב הקיים ולא להמר על "אולי זה מתישהו גם יגיע אלי".