omerkot כתב:DrKeo כתב:omerkot כתב:מהדברים שלי עוד עלול להשתמע שאני תומך בליכוד ואני לא.
מעולם לא הצבעתי להם ואני גם לא מתכוון לעשות את זה, בין היתר משום שזה לא תקין (בצורה קיצונית) להשאיר את השלטון באותן ידיים לאורך כל כך הרבה זמן.
אני רק משתדל להיות הגון ביחס למציאות ולציפיות שלי מהשלטון (כל שלטון).
כמוך, יש לי בעיה קשה עם האלטרנטיבות אבל אני לא יכול להאשים את מי שנמצא בשלטון, בזה שהוא לא דואג שתהיה לו אופוזיציה אטרקטיבית (וזו, אגב, טענה די הזויה שאני שומע לא פעם בסביבה שלי).
מסכים עם זה ב-100%. אבל לי כן יש ציפיות מהשלטון, אולי לא לאיזו מהפכה מטורפת אבל כמעט כל שלטון ב-30 שנים האחרונות עשה מהלך גדול והשלטון ב-10 שנים האחרונות הרגיש קצת איטי. ראינו הכנסה של השקל החדש, אוסלו, הפרטות, בניה בכמויות הזויות לקראת עליות, יציאה מלבנון, יצאה מעזה, נסיונות להסכם שלום, ניקוי הגדה מטרור (באופן יחסי) ובנית החומה, לבנון השניה וכו'. כלומר היו מהלכים גדולים, עם חלקם אני מסכים, עם חלקם לא (ואני משער שזה כך אצל כל אחד מכם) אבל לפחות היה נסיון להזיז את העניינים קדימה אפילו אם הבן אדם בראש לא היה עם הדיעות שלי בנושא. עכשיו יש הרגשה שהרצון הוא להשאיר אותם כמה שיותר כמו שהם היום, המילה סטטוס קוו הפכה לקדושה ב-10 שנים האחרונות כאילו זה משהו טוב.
אני דווקא הייתי שמח לראות את הליכוד מפסיד אך ורק כי הפסד בליכוד, כמו בכל מפלגה, גורם לה לתקוף את הראש שלה ולהעיף אותו ואם יש משהו אחד שמדינת ישראל צריכה זה מנהיג חדש לליכוד. מנהיג שאשכרה ינסה לעשות פה מהלכים מאשר לנסות לבסס פה משפחת מלוכה.
אנחנו חוזרים אחורה...
שקל חדש נבע מקריסת הכלכלה בשנות ה80.
אוסלו נבע מהאינתיפדה הראשונה והלחץ הכלכלי של העליה מברית המועצות.
ניקוי יו"ש מטרור ובניית החומה נבע מהאינתיפדה השניה ואינסוף פיגועים.
ההפרטות של שנות ה2000 נבעו מהקריסה הכלכלית של התפוצצות הבועה.
אתה למעשה מאשים את ביבי בזה שבכל התקופה שלו הוא הצליח למנוע קטסטרופות... הוא יהיה מוכן לקחת אותך לקמפייין שלו.
מהצד השני, בתקופת ביבי, הגבולות שלנו עם מצרים, ירדן ולבנון עובו בצורה קיצונית, בין היתר בגלל זרם המסתננים שהוא הצליח לעצור. הוא הצליח להתמודד עם ממשל עוין בארה"ב, יש פה השקעה חסרת תקדים בתשתיות (נסעת לצפון? לדרום? לירושלים? שמת לב שבאשכרה חופרים פה רכבת תחתית בתל אביב?). טיסות לישראל מעל חצי האי ערב. אבטלה זניחה ואפשר להמשיך...
בקיצור, אני לא מקבל את עניין הסטגנציה והסטטוס קוו מול הפלסטינים עדיף בעיני בהרבה על האלטרנטיבות שקיימות כרגע, כל עוד בצד השני אין עם מי ואין על מה לדבר.
אבל קרו משברים גם בתקופת ביבי והממשלה לא בדיוק רצה לפתור אותם. הדוגמה הכי בולטת הוא משבר הדיור אבל גם היו שני מבצעים בעזה וטרור הסכינים שבו היו אינספור פיגועים כשישראלי הותקף בערך כל יום. כלומר אם ביבי היה עושה איזה מהלך גדול בעזה (אם זה כובש אותה, מנסה לעשות מבצע נרחב, מסיר את המצור או כל פעולה אקטיבית אחרת. אבל מה שאנחנו מקבלים זה כיבוי שריפות, החלפת הפצצות בין הצדדים עד שחמאס מחליט שגם הוא רוצה הפסקת אש, שקט שנה או שנתיים ואז חוזר חלילה) או עושה איזה מהלך גדול בדיור אז סבבה, אבל ביבי לא ממש מגיב למשברים אלה "מנהל" אותם, כלומר נותן לעם להתרגל לקיום שלהם, הופך את זה לסטטוס קוו ועכשיו זה פשוט חלק מהחיים שלנו. עזה יורה עלינו רקטות? זה הסטטוס קוו. דירה בפ"ת עולה 1.5 מליון שקל? זה הסטטוס קוו. ישראלים נדקרים על ידי פלסטינים? זה הסטטוס קוו.
כלומר לא היו חסרים משברים גם בעשר שנים האחרונות, פשוט לא עשו שום מהלך דרסטי לפתור אותם. יכלו גם לא לעשות את אוסלו אחרי האנטפאדה הראשונה, יכלו לא לבנות המון עבור העליה הרוסית ופשוט מחירי הדיור היו עולים פי כמה וכך הלאה. הרי העליה הרוסית היא הדוגמה המושלמת כי ההקבלה ל-2008 לא רעה בכלל. המצב במדינה השתנה בגלל גורם שלא קשור לשוק הדיור, הייתה עליה ענקית שגרמה לעליה אדירה בביקוש לדירות, אז המדינה שאחראית על ההיצע הפשירה קרקעות כמו מים וקדמה בניה מסיבית בכדי שלא יהיה משבר דיור. זה בול מה שקרה ב-2008, גורם חיצוני שהוא הפעם הריבית בשילוב עם משבר הכלכלי בעולם במקום עולים מרוסיה גרם לעליה בביקוש, אבל הפעם הממשלה לא דאגה להעלות את ההיצע. היא לא דאגה ב-2009, היא לא דאגה ב-2014 והיא לא דואגת ב-2019. זה בדיוק ההבדל בין ממשלה שמוכנה לעשות מהלך גדול לממשלה שלא מוכנה. ועכשיו אנחנו כבר במצב שקשה לחזור ממנו, הרי יש לך המון אזרחים עם משכנתאות של מליון שקל שאם תוריד להם את ערך הבית בחצי (וגם אז הוא עדין יהיה שווה יותר ממה שהוא היה שווה ב-2008) הם יכנסו לאזור מאוד מסוכן כלכלית. שלא נדבר על העובדה שחצי מהפוליטיקאים שלנו, ביחוד הגדולים במיוחד, מחזיקים נכסים בשווי של מליונים כמו בתים בקיסריה או אקירוב; ממש יש להם אנטרס ענקי להוריד את מחירי הדירות ב-30% ולהפסיד מליוני שקלים מהכיס שלהם. כלומר אי הטיפול בבעיה במשך 10 שנים הפכה אותה לקטסטרופה בלתי פתירה. ומה יקרה בסוף? עוד שנה או 10 שנים הריבית בארה"ב תעלה, בארץ היא תאלץ גם לעלות ואז נראה מה יקרה כשמחירי הדיור ירדו מהשפעה חיצונית ללא שליטה שלנו בזמן שאנשים שלקחו משכנתא של מליון שקל יגלו שההחזר החודשי שלהם קפץ והם לא מסוגלים לעמוד בתשלומים. מה יקרה אז לכלכלה שלנו?
וזאת הבעיה שלי, אפילו כשיש משבר ביבי עוזר לעם לבלוע אותו, לא לפתור אותו. כל ממשלה בישראל התמודדה עם משבר, אבל אסטרטגית הבליעה והסטטוס קוו הקדוש עושה לי רע. אני רוצה לראות שחרור נוסף של האזרח הישראלי, יש כל כך הרבה תחומים שאפשר לפעול בהם. יש נישואים, מונופול הכשרות, ליגליזציה של מריחואנה, ועדי עובדים, מיסים, מכסים, מערכת ביטחון/בריאות/חינוך שזוללות כספים כאילו אין מחר בחוסר יעילות משווע, הפנסיות התקציביות ועוד אין סוף בעיות כלכליות/חופש האזרח. קצב הצב של הממשלה הזאת שמתפלשת בעצמה כבר 10 שנים ומתעסקת כל היום בחוקי יהדות מבאס לי את התחת.
כן, שהליכוד היא המפלגה (הרלוונטית) הכי ליבראלית אבל היא סובלת בדיוק ממה שסובל כל עסק שהוא מונופול או גוף ממשלתי, עצלנות מחוסר תחרות. אז אולי לא תקום בקרוב מפלגה שבאמת מאתגרת את הליכוד והיא גם ליבראלית, אבל לפחות שהליכוד יאתגר את עצמו במקום לקחת את ביבי באוטומט כראש כבר שנים. זה לא בריא וזה מתחיל להיות רקוב.
We're just normal men. We're just innocent men