או, זה סיפור ארוך (אבל עם סוף טוב)
נראה לי שבסינון שלך למסכי IPS בלבד פספסת פאנלים של VA: שתי הטכנולוגיות היום במסכי High End כבר בשלות וללא חבלי הלידה של פעם, ככה שנשאר לסנן החוצה רק פאנלים של TN. בשאר הפרמטרים הסינון שלי היה דווקא יותר חמור, כי כשאני מוציא על מסך בשנת 2019 יותר כסף מעל חצי מחשב - הציפיה שלי במינימום היא למסך 32" עם תמיכה בVesa HDR400 לפחות. חיפשתי שנה שלמה מסך שיחזיק גם עשור קדימה, והכיוון היה גם ל1440P/144HZ (מסך 4K זה פשוט מוגזם בגדלים האלו, וכרטיס המסך כנראה לא יסחוב קצב רענון גבוה אפילו אם יש מסכים כאלו שעושים יותר מ60HZ).
במקור רציתי להצמיד את המסך לכרטיס 1080TI, אבל הוא כבר לא זמין במלאי ולכן בסוף התפשרתי על 1070TI שהגיע בדיל טוב. רק אחרי שכבר קניתי אותו הבנתי שמעבר למחיר המופקע של מסכי Gsync - משהו כמו 1400$ וצפונה אם אני רוצה HDR - אין אפילו מסך אחד שמגיע בגודל וברזולוציה שאני צריך.... המסכים הטובים באמת שכוללים HDR מגיעים עם רזולוציה של 4K, ובגודל של 27" בלבד. קטן מידי, צפוץ מידי.
בתגובה ה-1070TI נמכר כלאחר כבוד, ובמקומו הגיע Vega64. השוס האמיתי? בזכות הסייל שהיה בזמנו ב-Newegg הכרטיס יצא 400$ + מס ומשלוח, שזה המחיר שקיבלתי כשנפטרתי מה-1070TI. המעבר לחיפוש מסך Freesync HDR פתח לי כמה אופציות הרבה יותר טובות למסכים בקטגוריה.
ברגע של חולשה כמעט וקניתי מסך 43" של פיליפס עם HDR1000, אבל הוא היה 4K/60 שלא באמת רציתי וחוץ מזה לך תסביר מפלצת כזו על שולחן העבודה לאשה. בסוף קניתי את הC32HG70 של סמסונג, מסך HDR600 ששמתי עליו עין כבר לפני שנה שבתכלס ורק משתבח עם הזמן בזכות הרבה עדכוני Firmware (הוא יצא לפני שAMD סיימו לתקנן את הFreesync 2, והוסיף תמיכת LFC בדיעבד). הוא זמין בארץ ב-3000 ש"ח.
ואני חייב להגיד שזה מסך המחשב הכי מדהים שיצא לי לראות בחיים שלי: יש מעט מאד תוכן כרגע שבאמת מציע HDR אמיתי (תודה היטמן 2!) אבל אפילו בתוכן "רגיל" של 24 ביט המסך הזה מציג ניגודיות ובהירות מטורפת, והתמונה נראית מדהים. הקטע המצחיק הוא שרק בדיעבד גיליתי שאין לי בכלל כבל Displayport תואם ולכן אני מוגבל כרגע ל-Freesync על HDMI שלא עובר את ה100FPS. פשוט למי שהגיע מ60FPS מקרטע גם השיפור הזה עושה את העבודה (עד שאני אקפוץ לקנות כבל חדש).
אז כמו שאתה יכול לנחש, אני לא כל כך מתבאס שחיכיתי ל-RTX2060 כי ב-50$ יותר הווגה64 הוא עדיין הכרטיס עם הprice/performance הכי טוב בשוק. אם כבר כרטיס אחר בצד הירוק, אז בדיעבד הייתי שוקל ללכת על משהו יותר חזק ולא יותר חלש - נניח ה-RTX2070 שעולה 100$ יותר. לא הייתי עושה את זה לפני שמישהו היה בודק את המסך עם כרטיסי Nvidia וגם אז זה בטח היה צעד מאד מהוסס (25% תוספת מחיר בשביל תוספת ביצועים של 5-10% זה לא כזה להיט), אבל בגדול ההכרזה הזו מצויינת מבחינתי כי זה אומר שבכרטיס המסך הבא שאני אצמיד למסך אני לא אהיה מסונדל לאף צד.
אה: וקצת יותר מ-24 שעות מאוחר יותר, אני מקווה שלמדת סוף סוף להפסיק להקשיב לשמועות

- הרי מלכתחילה היה ברור שכרטיסי הVega עם הHBM היקר שלהם בכלל לא יכולים לכוון לטווח המחירים של 250$.
כמו המנכ"ל של Nvidia שציטטת, אני ממש התפלאתי בהתחלה למה AMD בכלל הוציאו את הVega 2 לקהל הגיימינג, כשבהכרזה המקורית שלהם הם אמרו שהוא יטרגט את השוק המקצועי בלבד. אבל בניגוד למנכ"ל של Nvidia, אני יכול להודות בדיעבד למה יש לזה הסבר מצויין: זה בזכות Nvidia שגם העיפה מהשוק את מלאי ה-1080TI החביב והטוב, וגם דחפה במקומו כרטיס יותר יקר לייצור ועם טכנולוגייה מיותרת - כי ליד כל הסיליקון המבוזבז על Ray Tracing, פתאום זיכרון HBM זה כבר משהו מספיק זול.
אחרי שNvidia הקפיצה את המחירים וקבעה תג מחיר של 700$, AMD יכולה להרשות לעצמה להכריז על מזעור של כרטיס מסך קיים ולקבל עליו שולי רווח מאד גבוהים (כנראה שהyield של הסיליקון ב7nm שלהם יותר טוב ממה שהם חשבו בהתחלה).
אני מניח שהVega VII ידגדג במקרה הטוב את הביצועים של ה-2080 מלמטה, אבל מניח שהם גם יכולים להרשות לעצמם חיתוכי מחיר יותר חדים, ושתג של 700$ זה רק בשביל שהמבצעים שיגיעו בהמשך ירגישו אטרקטיביים יותר. כל עוד לא נראה שוב מחסורי מלאי, הכרטיס הזה בטח ירד במבצעים גורפים לאזור ה-550-600$ (משבצת מחיר שלא קיימת יותר) ושם הוא כבר יהיה הרבה יותר אטרקטיבי. זה אולי לא משהו ש-AMD חשבו עליו באותו הבוקר, אבל כנראה משהו ממש טרי - איפשהו אחרי שהם ראו את התמחור המופרך ובזבוז הסיליקון של הRTX ואמרו לעצמם "היי, אנחנו יכולים בקלות לחתוך אותו מלמטה ולעשות כסף קל".