נושא ה-ppוליטיקה הרשמי

מוסיקה, סרטים, סדרות, ספרים וכל נושא שיחה רנדומאלי אחר שתרצו

המנהלים: bozeman, erezronen, swym, omerkot

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

Re: נושא ה-PP הרשמי

הודעהעל ידי sharonbn » 01 אוגוסט 2018, 23:30

swym כתב:3. במקרה של תעשיית הנייר, התעשייה (הקפיטליסטית) באמזונס כבר עברה לנקודה שבה היא שותלת בפועל יותר עצים ממה שהיא כורתת כי זה בסופו של דבר אינטרס עסקי שלה בטווח הארוך. המצב הזה משתנה גם במקומות ותעשיות קצת פחות קפיטליסטיים בעולם - בזכות לחץ מצד הלקוחות הכן קפיטליסטיים שלא רוצים לראות את העלויות שלהם נוסקות בטווח הארוך ולא בגלל חקיקה. זו דוגמא שממחישה הכי טוב איך השוק כן עובד.

טוב, רוב התשובה שלי למעלה מתאימה גם לפה. אינטרס כלכלי יכול להשתנות עם הזמן, עסקים פושטים רגל, וכו. אין באמת חשיבה לטווח ארוך מעבר לפיתוח עיסקי ובוודאי שעניין שמירת הסביבה בכלל לא נכנס לשיקולים של בעל העסק. אני למשל לא חושב ששטח שנוטעים בו עצים ואז כורתים אותם ושוב נוטעים וכו נותן את האפקט של שמירת הסביבה כמו שיער אמיתי עושה. זה בכלל לא יער. זה מחסן עצים.

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 01 אוגוסט 2018, 23:46

ולעניין הרעיון של לסקין להגנה על זיהום הים באמצעות הפרטה ובעלות פרטית:

אלף כל אני חושב כמו DrKeo שזה לא ישים בכלל. לקנות פיסת ים באמצע האוקינוס בוודאי יעלה אגורות אבל עכשיו צריך ללכת לשם ולהשגיח שלא מזהמים את הקניין הפרטי שלי. צריך לקחת מטוס פרטי (הרי אין טיסה מסחרית לשם) ולטוס ולעבור על השטח וצריך לעשות את זה על בסיס קבוע... זה כבר לא עולה אגורות. אבל נגיד אפילו אם תצליח לעשות את זה. ונגיד תמצא שם ערימות זבל, את מי תתבע? מי הבעלים של הזבל הזה? נגיד תמצא שם קש של סטארבאקס, אז מה? הרי יכול להיות שלקוח של סטארבאקס קנה משקה עם קש הלך לים וזרק. אבל אפילו תצליח איכשהוא להוכיח אחריות של סטארבאקס. מה עכשיו? הם יהיו חייבים לנקות את האוקינוס מכל הקשים שלהם? מה שתצליח לעשות זה להביא את סטארבאקס לפשיטת רגל. הזבל יישאר בים.

חוץ מזה (כמו בעניין היער) מה מונע מסטארבאקס לקנות כמה שטחים בים ולזרוק שם את הזבל שלהם?

אבל הכשל היותר גדול לפי דעתי זה שהפתרון הזה בכלל לא פותר את הבעיה הנכונה. הרעיון בא לפתור את בעית מיקום/איסוף/אחסנת הזבל, לא את ייצורו. החוק שאוסר קשים לא בא לנקות את הים אלא (לנסות) למנוע מעוד זבל להגיע לשם. יכול להיות שהוא לא מצליח בזה, אבל הכוונה נכונה יותר מהפתרון שעוסק במיקום הזבל.

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 01 אוגוסט 2018, 23:59

לסיכום, אני חושב שקניין פרטי יכול להיות פתרון מוצלח להרבה בעיות אבל יש לזה גם מגבלות:
1) שמירה על הקניין הפרטי מוטלת ביכולות של בעליו. אלה יכולות להשתנות עם הזמן.
2) כאשר האינטרס של בעל הקניין הוא עיסקי אז "לכל דבר יש מחיר"
3) טווח האחריות של בעל הקניין הוא גבולות השטח שבבעלותו. אין מי שינהל ויפקח על מימוש מדיניות אזורית חוצה גבולות.
אני חושב שבעיות גלובאליות עם השלכות ארוכות טווח מצריכות גוף שיכול לקבוע מדיניות לטווח ארוך (קרי שאינה תלויה במצב כלכלי עכשווי) ויכול גם לכפות את מימוש המדיניות על אנשים וגופים פרטיים שאותם מעניינים רק האינטרסים שלהם שלפעמים אינם חופפים את המדיניות. זה קורה לא רק בנושאי איכות הסביבה. גם בריאות, חינוך וביטחון הם דוגמאות.

סמל אישי של המשתמש
InterAl
Veteran

הודעהעל ידי InterAl » 02 אוגוסט 2018, 01:40

sharonbn כתב:רגע רגע לא הבנתי. חשבתי שתומכי שוק חופשי דוגלים בהפחתת הרגולציה. מה זה פתאום הדיבורים האלה על חוקים שמגבילים זיהום אוויר?
חוץ מזה, חוקים לשמירת הסביבה לא נחקקו בשביל לשמור על זכות הקניין. זה פשוט לא נכון. החוקים האלה נועדו לשמור על בריאות הציבור. יתרה מזאת, החוקים האלה לפעמים מגבילים את זכות הקניין. למשל חוק איסור עישון חל גם על מקומות שיכולים להיות בבעלות פרטית (למשל בתי מלון, גני שעשועים, בריכות ציבוריות ועוד)

באותה מידה אתה יכול לשאול למה תומכי שוק חופשי תומכים ברגולציה נגד גניבות, הונאה או רצח. כמו שאמרתי קודם, שוק חופשי שומר על זכויות קניין. מפעל מזהם מפר את זכות הקניין שלי על הבית שלי והגוף שלי. אין הבדל מהותי בין מפעל שמזהם לי את הבית וגורם לי לסרטן לאדם שפורץ אלי הביתה ומביא לי אגרוף. לכן זאת רגולציה רצויה. ואגב, לא טענתי שהחוקים האלה נחקקו בשביל לשמור על זכויות קניין. טענתי שזה מה שרצוי, לא מה שמצוי.

InterAl כתב:אוי, כמה בעיות יש עם המשפט הזה:
1) אם בעל היערות הקפיטליסט יחזיק ביער בשביל האינטרס כלכלי, אז התאגיד ישלם לו מספיק כסף בשביל לכרות את העצים. הכל עניין של מה המחיר.
2) מה בכלל מונע מהתאגיד כורת העצים לקנות את היער מלכתחילה? אולי הם יחליטו לנטוע עצים חדשים, ואולי יהיה להם יותר כלכלי לקנות שטחים מיוערים אחרים? אתה בונה יותר מידי על השיקול ארוך הטווח של הנהלת התאגיד. הם לא מחויבים לשמירת הסביבה, רק לשיקול הכלכלי.
אבל אפילו אם תמצא תאגיד עם מחויבות סביבתית או כלכלית לשימור היער. מה יקרה אם התאגיד יפשוט את הרגל? מי מבטיח לך שהבעלים החדשים ייטע עצים? אולי יותר כלכלי לבנות שם בתים?
3) בכלל, יער זה לא אוסף של עצים עם ערך כלכלי. ליער יש ערך סביבתי ותיירותי. אני רוצה לחיות במדינה שבה אני יכול לקחת את המשפחה שלי לטיול ביער.

1. נכון. אם יותר כלכלי לכרות עצים, העצים יכרתו. אבל ככל שיותר עצים יכרתו וההיצע שלהם יקטן, מחיר העצים יעלה, ויהיה משתלם יותר לטעת עצים חדשים. זה מה שקורה כבר היום. כ-85-90% מהנייר בעולם מופק מעצים שניטעו ע״י תעשיית הנייר. יש כאלה שמרחיקים לכת ואומרים: רוצה יותר עצים? תשתמש ביותר נייר.
2. מי שמונע לקנות את היער היא הממשלה. אין כמעט יערות פרטיים בעולם, הם בד״כ מוחזקים על ידי ממשלות, ולכל היותר נותנים זכיונות לחברות פרטיות לשנים ספורות. נכון, החברות לא מחויבות תיאורטית לשמירת הסביבה (אלא אם הממשלה חייבה אותם). אבל מאחר והנכס הרווחי ביותר באותם יערות הם העצים, יש להם אינטרס כלכלי חזק לשמר אותם - בהנחה שהיער הוא נכס שלהם לנצח, ולא כזיכיון, כי בזיכיון האינטרס הוא בדיוק הפוך. ההסתכלות היא כן לטווח הארוך מאחר והיער הוא נכס שמתומחר בשוק החופשי. תגדע את כל העצים? שווי הנכס ירד. לכן התמריץ שלהם הוא לא לכרות יותר מדי ולטעת עצים חדשים במקום הקודמים בשביל לשמור על ערך הנכס. אבל תיאורטית, נכון, שום דבר לא מחייב את זה. אם יתברר שמשתלם יותר לברא את כל היער ולבנות שם בתים, אז זה כנראה מה שיקרה. וגם במקרה הזה הקפיטליסט מונע על ידי יד נעלמה לשרת את העדפות הציבור, שמעדיף בתים במקום עצים.
3. לכל פעולה אנושית יש עלות ותועלת. הדרך היחידה לדעת אם כדאי לבצע פעולה X או Y (לשמר יער במקום לברא אותו, במקרה הזה) היא ע״י מקסום ההפרש בין תועלת לעלות - כלומר מקסום רווח. הקירוב הכי טוב שהאנושות מצאה עד היום לשם כך הוא מנגנון המחירים של שוק חופשי, כלומר מקסום רווח כלכלי. זה לא מושלם, אבל אין שום דבר טוב יותר, ולכן צריך להחיל את מנגנון המחירים הזה - כלומר ליצור שוק חופשי - כמעט על כל משאב בעולם על מנת שמשאבים יוקצו בצורה רציונלית ויעילה.

סמל אישי של המשתמש
DrKeo
Site Admin

הודעהעל ידי DrKeo » 02 אוגוסט 2018, 01:59

מספר 3 פשוט לא נכון. אם היית מוסיף את המילה "כלכלית" זה היה נכון. שוק חופשי הוא מנגנון להעצמת הכלכלה עבור כולם, לא איכות הסביבה (וגם לא עוד לא מעט דברים). מאז ומתמיד שמירה על הסביבה דרשה התערבות ממשלתית. הלוואי וזה לא היה נורש, אבל זה נורש.

אגב, רק על הנקודה של נטיעת העצים. העובדה שמישהו דורס יער אמזונס, הורג 1000 מינים ומשמיד עצים וצמחים ממאות זנים (ומי יודע כמה תרופות פספסנו בגלל זה) ואחרי זה שותל ערימות של אקליפטוס או עץ אורן (כלומר מין אחד במקום מאות) על השטח העקר שהיה מוכן עוד 10 שנים, זה לא בדיוק שמירה על הסביבה. כן, חישוב קר של כמה עצים היו לפני, כמה יש אחרי, זה לגמרי הדבר הכלכלי לעשות כי שחזרת את החומר גלם שלך. אבל הנזק? הוא כבר נעשה מזמן ונטיעת אורן לא תכפר על זה. ראית פעם "יער" של חברת נייר/עץ? הם גורמים לחורשות בארץ להראות כמו ניו-זלנד. הרי אתה יודע איך זה, כשמדובר ב"יעילות" (כלכלית כמובן), ככה גם הנטיעה מחדש שלהם נראת. לוקחים יער והופכים אותו למטע של זן בודד (שהוא כמובן הכי יעיל לזמן גדילה ויצור עץ).
We're just normal men. We're just innocent men

Laskin
Elder

הודעהעל ידי Laskin » 02 אוגוסט 2018, 08:39

sharonbn כתב:ולעניין הרעיון של לסקין להגנה על זיהום הים באמצעות הפרטה ובעלות פרטית:

אלף כל אני חושב כמו DrKeo שזה לא ישים בכלל. לקנות פיסת ים באמצע האוקינוס בוודאי יעלה אגורות אבל עכשיו צריך ללכת לשם ולהשגיח שלא מזהמים את הקניין הפרטי שלי. צריך לקחת מטוס פרטי (הרי אין טיסה מסחרית לשם) ולטוס ולעבור על השטח וצריך לעשות את זה על בסיס קבוע... זה כבר לא עולה אגורות. אבל נגיד אפילו אם תצליח לעשות את זה. ונגיד תמצא שם ערימות זבל, את מי תתבע? מי הבעלים של הזבל הזה? נגיד תמצא שם קש של סטארבאקס, אז מה? הרי יכול להיות שלקוח של סטארבאקס קנה משקה עם קש הלך לים וזרק. אבל אפילו תצליח איכשהוא להוכיח אחריות של סטארבאקס. מה עכשיו? הם יהיו חייבים לנקות את האוקינוס מכל הקשים שלהם? מה שתצליח לעשות זה להביא את סטארבאקס לפשיטת רגל. הזבל יישאר בים.

חוץ מזה (כמו בעניין היער) מה מונע מסטארבאקס לקנות כמה שטחים בים ולזרוק שם את הזבל שלהם?

אבל הכשל היותר גדול לפי דעתי זה שהפתרון הזה בכלל לא פותר את הבעיה הנכונה. הרעיון בא לפתור את בעית מיקום/איסוף/אחסנת הזבל, לא את ייצורו. החוק שאוסר קשים לא בא לנקות את הים אלא (לנסות) למנוע מעוד זבל להגיע לשם. יכול להיות שהוא לא מצליח בזה, אבל הכוונה נכונה יותר מהפתרון שעוסק במיקום הזבל.

אלף כל - זה לא "רעיון של לסקין" זה משהו שמדברים עליו הרבה ואני מציג את העמדה הליברטריאנית.
דבר שני - בערך כל מה שכתבת נכון גם למצב כיום - מה מונע מסטארבקס לזרוק את כל הזבל שלהם בים? הרי הסיכוי שיתפסו הוא אפסי. וגם אם תופסים - הקנס הוא אפסי, ומי שיקבל אותו תהיה איזו חברת קש סינית שפשוט קונה את הזבל מסטארבקס ומשליכה אותו לים.
ההבדל בין המצב ההוא למצב כיום - הוא שלאנשים יהיה הרבה יותר אכפת והם יהיו הרבה יותר תקיפים כלפי מי שמטנף את השטח שלהם.
שוב - פתרון קסם אין פה ולא יהיה... אני רק מציע את מה שאני חושב שיהיה הרבה יותר טוב מהמצב הקיים כיום.
אם באמת רוצים לפתור את בעיית הפלסטיק בים - צריך לאסור את ייצור הפלסטיק כולו, בוודאי ה"חד-פעמי", אבל יש לזה השלכות.
כמו שגם כדי לעצור את זיהום האוויר ה*מטורף* שהיה בלונדון בסוף המאה ה-19 היה צריך להפסיק את המהפכה התעשייתית... יש השלכות לקידמה, אבל בסוף הטכנולוגיה מוצאת פתרון, זה לוקח זמן אבל שום מחוקק לא באמת יעצור שום דבר, רק יפריע ויגרום לעיוותים זמניים.
ולגבי ה"תהייה" שלך בכל הקשור לרגולציה - שום ליברטריאן לא יגיד לך שהוא מתנגד לכל רגולציה באשר היא... אם יש לך או לרכוש שלך נזק ישיר כתוצאה ממפגע סביבתי - אתה יכול לתבוע, זו אמורה להיות זכותך, פשוט צריך להוכיח נזק, ואם הוכחת - צריכה להיות למדינה זכות למנוע המשך פגיעה.

סמל אישי של המשתמש
DrKeo
Site Admin

הודעהעל ידי DrKeo » 02 אוגוסט 2018, 09:37

ושוב אני אגיד את זה, הקונספט שכל חלקה בים תהיה שייכת לאדם או תאגיד פרטי נשמע כמו בדיחה שגורמת לפרוייקט ונוס להשמע כמו אנשים פרקטים.

סמל אישי של המשתמש
InterAl
Veteran

הודעהעל ידי InterAl » 02 אוגוסט 2018, 11:13

DrKeo כתב:מספר 3 פשוט לא נכון. אם היית מוסיף את המילה "כלכלית" זה היה נכון. שוק חופשי הוא מנגנון להעצמת הכלכלה עבור כולם, לא איכות הסביבה (וגם לא עוד לא מעט דברים). מאז ומתמיד שמירה על הסביבה דרשה התערבות ממשלתית. הלוואי וזה לא היה נורש, אבל זה נורש.

אגב, רק על הנקודה של נטיעת העצים. העובדה שמישהו דורס יער אמזונס, הורג 1000 מינים ומשמיד עצים וצמחים ממאות זנים (ומי יודע כמה תרופות פספסנו בגלל זה) ואחרי זה שותל ערימות של אקליפטוס או עץ אורן (כלומר מין אחד במקום מאות) על השטח העקר שהיה מוכן עוד 10 שנים, זה לא בדיוק שמירה על הסביבה. כן, חישוב קר של כמה עצים היו לפני, כמה יש אחרי, זה לגמרי הדבר הכלכלי לעשות כי שחזרת את החומר גלם שלך. אבל הנזק? הוא כבר נעשה מזמן ונטיעת אורן לא תכפר על זה. ראית פעם "יער" של חברת נייר/עץ? הם גורמים לחורשות בארץ להראות כמו ניו-זלנד. הרי אתה יודע איך זה, כשמדובר ב"יעילות" (כלכלית כמובן), ככה גם הנטיעה מחדש שלהם נראת. לוקחים יער והופכים אותו למטע של זן בודד (שהוא כמובן הכי יעיל לזמן גדילה ויצור עץ).

אני הוספתי את המילה כלכלית:
InterAl כתב:הקירוב הכי טוב שהאנושות מצאה עד היום לשם כך הוא מנגנון המחירים של שוק חופשי, כלומר מקסום רווח כלכלי.

הטענה שלי היא שמקסום רווח כלכלי הוא הקירוב הכי טוב למקסום רווחה כללית. ונכון, זה לא בהכרח אומר מקסום איכות הסביבה, משום שאיכות סביבה זה לא ערך עליון, אלא ערך שאמור להיות מאוזן ע״י ערכים סובייקטיביים אחרים. מנגנון המחירים הוא המנגנון הטוב ביותר שיש לאנושות על מנת לבצע את האיזון הזה בצורה רציונלית.

לגבי האמזונס - אתה מדבר על חברות פרטיות שפועלות בזיכיון. כשאתה פועל בזיכיון ל-10 או 20 שנה, המטרה שלך היא לכרות מקסימום עצים במינימום זמן, כי הזמן שלך קצוב והנכס לא שייך לך. כלומר ה״נכס״ במצב של זיכיון הוא הרווח שהפקת מכמות העצים שגדעת ולא היער בכללותו. לכן אין אינטרס לשמר את היער אלא לברא אותו. אם היער היה בבעלות פרטית מלאה, האינטרס הכלכלי היה כנראה כן לשמר את היער, כי היער הוא הנכס של החברה.

סמל אישי של המשתמש
DrKeo
Site Admin

הודעהעל ידי DrKeo » 02 אוגוסט 2018, 11:30

איזה אנטרס יש לך ביער? האנטרס שלך הוא בעצים עצמם ויער טבעי הוא לא יעיל כלכלית כמו חורשה זרועה. הדרך הכי יעילה ליצור עץ היא להחזיק ב-n חלקות וברגע שסיימת לקצור אחת, אתה עובר לשניה ובו בזמן מזריע את הראשונה וכך הלאה עד שהגעת לחלקה ה-n ואז החלקה הראשונה אמורה להיות שוב מוכנה לקצירה. אין לך שום אנטרס ביער גשם, יש לך אנטרס בעץ שאתה יכול להפיק ממנו ואיך מהסיבוב השני ומעלה תוכל להפיק הרבה יותר ערץ ובצורה יותר יעילה כי ה״יער״ כבר לא יהיה יער טבעי אלה מטע עצים צפוף וחד גוני בעל היעילות הגבוהה ביותר ליצור עץ. אז כן, אולי מספר העצים יהיה שווה אם באמת יזרעו מחדש את כל השטחים שנקצרו אבל יער גשם או יער בצפון אמריקה הם דבר מאוד שונה ממטע חד גוני של עץ אחד צר ויעיל שנטוע בצורה צפופה, העובדה ששמרת את מספר העצים לא אומר שלא השמדת יער שלם על כל הזני צמחים וחיות שהיו בו.

בנושא הסביבה, כן, היא ערך עליון. כלכלה היא לא הכל בחיים ולמרות שיש רגולציות הזויות ומיסוי שמגיע גם ל60% עדין יש לנו כלכלות פורחות. אז אני חושב שכלכלה חופשית עם מגבלות בסיסיות בלבד עבור שימור דברים שכלכלה חופשית לא יודעת לטפל בהם (היא יודעת להשתתף אבל לא לטפל ללא יד מכווינה) כמו סביבה, בריאות, חינוך או ביטחון זאת הדרך היחידה לתחזק כלכלה חופשית בלי שהעולם ידרדר קשות. זאת גם הסיבה שאני אומר שאני 80% ליברטריאן, אני פשוט לא מסוגל לראות כלכלה חופשית פותרת את כל בעיותנו, רק את הבעיות הכלכליות ואלמנטים שקשורים לחופש הפרט ובחירה חופשית.

סמל אישי של המשתמש
InterAl
Veteran

הודעהעל ידי InterAl » 02 אוגוסט 2018, 11:40

אם האינטרס הוא בעצים עצמם, היער יתומחר לפי שווי העצים בו. כל עץ שתכרות יוריד את ערך הנכס. לכן האינטרס הכלכלי הוא לטעת עצים חדשים כדי לשמור על שווי הנכס.

הסביבה היא לא ערך עליון. אם היא היתה ערך עליון, היינו צריכים לסגור כל מפעל על פני כדור הארץ. עצם זה שאתה מכיר בכך שגם מפעלים מזהמים - אפילו כאלה שמזהמים רק מעט - הם דבר חיוני לחברה, מוכיח שאתה לא מייחס לסביבה ערך עליון (ערך שגובר על כל ערך אחר). זה ערך שצריך לאזן עם ערכים אחרים. אני לא רואה דרך טובה יותר לבצע את האיזון הזה מלבד שוק חופשי.

Laskin
Elder

הודעהעל ידי Laskin » 02 אוגוסט 2018, 12:53

DrKeo כתב:ושוב אני אגיד את זה, הקונספט שכל חלקה בים תהיה שייכת לאדם או תאגיד פרטי נשמע כמו בדיחה שגורמת לפרוייקט ונוס להשמע כמו אנשים פרקטים.

ושוב אגיד את זה - זה לא צריך להיות *כל הים* אלא רק האיזורים שהספינות הללו מגיעות אליהן או הגיוני שיגיעו, מניח שזה גם לא רבע מהים כולו, וזה לא צריך להיות מכירה ברמה של בעלות אלא יותר כמו השכרה לעשור, שתיתן לך זכויות מסויימות על החלקה ואני מאמין שרוב ה"שוכרים" יהיו ארגוני צדקה וארגונים "ירוקים".

סמל אישי של המשתמש
DrKeo
Site Admin

הודעהעל ידי DrKeo » 02 אוגוסט 2018, 14:09

ים זה דבר אמורפי, זה לא שטח אדמה סטאטי. מה מקנה לך נכס שכזה של קילומטר על קילומטר של ים? האלמוגים למטה? הדגים שעוברים שם במקרה? המים שזורמים שם? מי בכלל יקנה חלקת ים חוץ מאשר חברות גז טבעי או נפט שיחשדו במאגרים באזורים מסויימים? כשזבל צף חולף בקילומטר ים שלך למשך שלוש שעות ואז ממשיך לחלקת 1X1 קילומטר הבאה ומשם הלאה, מה תעשה לגבי זה? תלך לבית משפט ותגיד שצפו 500 קשים של סטארבאקס על גבי הנכס שלך לשלוש שעות בינואר 2016 ואז הם המשיכו לנדוד לחלקה מספר 12589 של שלמה השכן? זה פשוט לא מתחבר למציאות. אין לאדם שהוא לא מולטי מליונר מה לעשות עם נכס שכזה אלה אם אתה מדבר על נקודות סופר ספציפיות, 0.00001% מהים, שיש בו איזו שמורת אלמוגים מדהימה שאפשר לעשות שם אטרקציה לצוללנים או מאגר גז שחברת אנרגיה גדולה תרצה. כל הקונספט שסובב סביב בעלות של חלקה בים נשמע כמו איזו פנטזיה מוזרה ולא מציאותית.

אם האינטרס הוא בעצים עצמם, היער יתומחר לפי שווי העצים בו. כל עץ שתכרות יוריד את ערך הנכס. לכן האינטרס הכלכלי הוא לטעת עצים חדשים כדי לשמור על שווי הנכס.

הסביבה היא לא ערך עליון. אם היא היתה ערך עליון, היינו צריכים לסגור כל מפעל על פני כדור הארץ. עצם זה שאתה מכיר בכך שגם מפעלים מזהמים - אפילו כאלה שמזהמים רק מעט - הם דבר חיוני לחברה, מוכיח שאתה לא מייחס לסביבה ערך עליון (ערך שגובר על כל ערך אחר). זה ערך שצריך לאזן עם ערכים אחרים. אני לא רואה דרך טובה יותר לבצע את האיזון הזה מלבד שוק חופשי.

אתה מדבר כאילו אתה AI (חה חה, get it? אינטר AI? אה?), לא איש. ברור שהסביבה ערך עליון וכמובן שאנחנו מוכנים לבלוע כמות מסויימת של נזק בשביל התקדמות טכנולוגית וחיי נוחות. זה לא שחור לבן, או שלא משחררים אטום אחד של CFC לאטמוספרה או שהופכים את כדור הארץ לשלב האחרון של DOOM. מן הסתם תמיד תהיה כמות מסויימת של זיהום, מן הסתם יכרתו עצים וכך הלאה, אבל כשמתחילים להגזים מישהו צריך למשוך במושכות. אנחנו כבר יודעים שכמין אנחנו מסוגלים להשפיע על כל הפלנטה - ע"ע שכבת האוזון עד סוף שנות השמונים או ההתחממות הגלובלית שמתרחשת כרגע, וכנ"ל לגבי יערות, מחיקת מינים מהטבע וכך הלאה.

האם שווה לזהם בכמות מסויימת כדי לרומם את המין האנושי כל עוד אנחנו לא באמת עושים נזק רציני? ברור. האם שווה למחוק 100 מינים של חיות ו-100X100 קילומטר של יער גשם כדי לעשות אפרונות צבעוניים שמגיעים עם מחק בקצה? כנראה שלא. כשאתה משחרר 100% מהטבע לידיים של יזמים, כל אחד ואחד מהם ינסה לשתות כמה שיותר מהנתח שיש לו כדי לעשות רווח מקסימאלי ומצב כזה הוא פוטנציאל לקטסטרופה איומה. זה לא שצריך לחיות בצפון קוריאה ואף אחד גם לא רוצה את זה, אני עדין מדבר על מדינה הרבה יותר חופשית ונטולת בירוקרטיה וחוקים מכל מדינה על כדור הארץ כרגע שכוללת בירוקרטיה וחוקים מינימאלים, מערכת בריאות פרטית ברובה, צבא מקצועי, השכלה בשיטת הוואצ'רים ומיסוי סופר נמוך, אבל אם נותנים למטוטלת להגיע רחוק מדי לצד השני זה כנראה גם יצור מצב די רע.

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 14:48

InterAl כתב:
sharonbn כתב:רגע רגע לא הבנתי. חשבתי שתומכי שוק חופשי דוגלים בהפחתת הרגולציה. מה זה פתאום הדיבורים האלה על חוקים שמגבילים זיהום אוויר?
חוץ מזה, חוקים לשמירת הסביבה לא נחקקו בשביל לשמור על זכות הקניין. זה פשוט לא נכון. החוקים האלה נועדו לשמור על בריאות הציבור. יתרה מזאת, החוקים האלה לפעמים מגבילים את זכות הקניין. למשל חוק איסור עישון חל גם על מקומות שיכולים להיות בבעלות פרטית (למשל בתי מלון, גני שעשועים, בריכות ציבוריות ועוד)

באותה מידה אתה יכול לשאול למה תומכי שוק חופשי תומכים ברגולציה נגד גניבות, הונאה או רצח. כמו שאמרתי קודם, שוק חופשי שומר על זכויות קניין. מפעל מזהם מפר את זכות הקניין שלי על הבית שלי והגוף שלי. אין הבדל מהותי בין מפעל שמזהם לי את הבית וגורם לי לסרטן לאדם שפורץ אלי הביתה ומביא לי אגרוף. לכן זאת רגולציה רצויה. ואגב, לא טענתי שהחוקים האלה נחקקו בשביל לשמור על זכויות קניין. טענתי שזה מה שרצוי, לא מה שמצוי.

הבעיה היא בקשר המלאכותי שאתה יוצר בין שמירה על איכות הסביבה וקניין פרטי. הקשר המלאכותי הזה יכול ליצור בעיות.
מה אם ניקח מפעל שלא נמצא ליד אזור מגורים. האם לו מותר לזהם את האויר?
מה אם ניקח מפעל שכן נמצא באיזור מגורים, איזור מגורים של עניים כמובן, והוא משלם לדיירים כדי שלא יתלוננו. הנה מצב אמיתי שקורה איפה שיש רק שוק חופשי עם המון תשומת לב לזכות קניין והכי מעט רגולציה טורדנית.
זוכר שהיו סיפורים על אנשים שהסכימו שיתקינו בבית שלהם אנטנות סלולאריות כי הם רצו את הכסף ולא היה אכפת להם ההשלכות?
InterAl כתב:1. נכון. אם יותר כלכלי לכרות עצים, העצים יכרתו. אבל ככל שיותר עצים יכרתו וההיצע שלהם יקטן, מחיר העצים יעלה, ויהיה משתלם יותר לטעת עצים חדשים. זה מה שקורה כבר היום. כ-85-90% מהנייר בעולם מופק מעצים שניטעו ע״י תעשיית הנייר. יש כאלה שמרחיקים לכת ואומרים: רוצה יותר עצים? תשתמש ביותר נייר.

זה נכון בעולם אידילי (רוצה לומר תיאורטי) שבו השוק החופשי חופשי באמת, כל השחקנים בשוק בעלי כח שווה וכולם מפחדים שהצרכנים יברחו למתחרה הטוב יותר. בעולם האמיתי יש בד"כ תאגיד אחד גדול או כמה תאגידים גדולים שקובע את כללי השוק לפי האינטרסים שלו וזה ממש לא האינטרס של הצרכן. במקרים כאלה ה"יד הנעלמה" פשוט לא עובדת ואז ייכרתו עצים, ההיצע יקטן והמחיר יעלה ויעלה.
והיום רוב הנייר בעולם בכלל לא מיוצר מעץ.

InterAl כתב:2. מי שמונע לקנות את היער היא הממשלה. אין כמעט יערות פרטיים בעולם, הם בד״כ מוחזקים על ידי ממשלות, ולכל היותר נותנים זכיונות לחברות פרטיות לשנים ספורות. נכון, החברות לא מחויבות תיאורטית לשמירת הסביבה (אלא אם הממשלה חייבה אותם). אבל מאחר והנכס הרווחי ביותר באותם יערות הם העצים, יש להם אינטרס כלכלי חזק לשמר אותם - בהנחה שהיער הוא נכס שלהם לנצח, ולא כזיכיון, כי בזיכיון האינטרס הוא בדיוק הפוך. ההסתכלות היא כן לטווח הארוך מאחר והיער הוא נכס שמתומחר בשוק החופשי. תגדע את כל העצים? שווי הנכס ירד. לכן התמריץ שלהם הוא לא לכרות יותר מדי ולטעת עצים חדשים במקום הקודמים בשביל לשמור על ערך הנכס. אבל תיאורטית, נכון, שום דבר לא מחייב את זה. אם יתברר שמשתלם יותר לברא את כל היער ולבנות שם בתים, אז זה כנראה מה שיקרה. וגם במקרה הזה הקפיטליסט מונע על ידי יד נעלמה לשרת את העדפות הציבור, שמעדיף בתים במקום עצים.

לא הבנת את הנקודה שלי. כאשר יהיה אפשר לקנות את היערות בעולם, מי שיקנה אותם יהיו התאגידים שמייצרים מוצרי עץ. לא הארגונים הירוקים.
ואם פתאום ימציאו תחליף לעץ מפלסטיק שיש לו את אותן התכונות כמו לעץ, אז התאגיד יפסיק לשתול עצים ויבנה מפעלים לייצור הפלסטיק החדש.

InterAl כתב:3. לכל פעולה אנושית יש עלות ותועלת. הדרך היחידה לדעת אם כדאי לבצע פעולה X או Y (לשמר יער במקום לברא אותו, במקרה הזה) היא ע״י מקסום ההפרש בין תועלת לעלות - כלומר מקסום רווח. הקירוב הכי טוב שהאנושות מצאה עד היום לשם כך הוא מנגנון המחירים של שוק חופשי, כלומר מקסום רווח כלכלי. זה לא מושלם, אבל אין שום דבר טוב יותר, ולכן צריך להחיל את מנגנון המחירים הזה - כלומר ליצור שוק חופשי - כמעט על כל משאב בעולם על מנת שמשאבים יוקצו בצורה רציונלית ויעילה.

לזיהום אויר יש השלכות על אנשים שבאות לידי ביטוי 30 שנה בעתיד. אף תאגיד ואף גוף כלכלי לא מכניס את השיקולים האלה לתכנית העיסקית שלו. אפילו הרבה אנשים פרטיים לא חושבים לטווח הזה. רק גופים ממשלתיים יש להם את האינטרס ואת ביכולת לתכנן לטווחי זמן כאלה.
נערך לאחרונה על ידי sharonbn ב 02 אוגוסט 2018, 14:49, נערך פעם 1 בסך הכל.

Laskin
Elder

הודעהעל ידי Laskin » 02 אוגוסט 2018, 14:48

נדב, מן הסתם האכיפה וזיהוי הפושעים היא בעייתית, אבל זה נכון גם לגבי המצב כיום. ואגב המטרה היא לגלות ולעקוב אחרי המסלול של הספינות באופן טוב בהרבה מהמצב כיום ולמפות את המסלולים והפעילות שלהן וככה אולי "לעלות" על יותר עבריינים. כיום אף אחד לא תובע ייצוגית או אזרחית באופן פרטני אף אחד, אני מציע לפחות לנסות את העניין הזה לפני ששוללים אותו על הסף רק בגלל שזה "מורכב"... גם זה מורכב לבצע תשתיות אבל יש דוגמאות שמראות שזה לחלוטין אפשרי בצורה פרטית לחלוטין או בשילוב עם תכנון עירוני.

Laskin
Elder

הודעהעל ידי Laskin » 02 אוגוסט 2018, 14:56

אגב, סתם נקודה למחשבה - מישהו פה יודע מה הציל את הלוייתנים בעולם ולמה עדיין נשארו כאלו על כדור הארץ? התשובה היא - תעשיית הנפט.
עד המאה ה-19 ספינות היו יוצאות לצוד לווייתנים רק בשביל השמנים השונים שיש בהם, כדי שיוכלו להאיר את הפנסים שלנו, ושאר "המצאות"... ברגע שהגיעו הפיתוחים הטכנולוגיים החדשים שצרכו את מה שנקרא "הזהב השחור" - פתאום הניחו ללוייתנים בשקט. וככה זה תמיד קורה - טכנולוגיה חדשה מחליפה את הקודמת וכמעט תמיד השינוי הוא לטובת בני האדם, אך גם לסביבה. כך גם המכוניות הצילו סוסים רבים, והעלו את רמת הבריאות של כולנו, שהרי עד המצאת המכונית הערים הגדולות היו "שוחות" בחרא של סוסים, ממש ערימות ענק, ריח בלתי נסבל... והמון, המון מחלות.
בקיצור, כל התרחישים האלה של "אם לא יהיה מחר ערך לעצים אז יקימו במקומם רק מפעלים מזהמים" הוא תרחיש מאוד מאוד פסימי ולאו דווקא מחובר למציאות.

סמל אישי של המשתמש
InterAl
Veteran

הודעהעל ידי InterAl » 02 אוגוסט 2018, 15:20

DrKeo כתב:אתה מדבר כאילו אתה AI (חה חה, get it? אינטר AI? אה?), לא איש. ברור שהסביבה ערך עליון וכמובן שאנחנו מוכנים לבלוע כמות מסויימת של נזק בשביל התקדמות טכנולוגית וחיי נוחות. זה לא שחור לבן, או שלא משחררים אטום אחד של CFC לאטמוספרה או שהופכים את כדור הארץ לשלב האחרון של DOOM. מן הסתם תמיד תהיה כמות מסויימת של זיהום, מן הסתם יכרתו עצים וכך הלאה, אבל כשמתחילים להגזים מישהו צריך למשוך במושכות. אנחנו כבר יודעים שכמין אנחנו מסוגלים להשפיע על כל הפלנטה - ע"ע שכבת האוזון עד סוף שנות השמונים או ההתחממות הגלובלית שמתרחשת כרגע, וכנ"ל לגבי יערות, מחיקת מינים מהטבע וכך הלאה.

האם שווה לזהם בכמות מסויימת כדי לרומם את המין האנושי כל עוד אנחנו לא באמת עושים נזק רציני? ברור. האם שווה למחוק 100 מינים של חיות ו-100X100 קילומטר של יער גשם כדי לעשות אפרונות צבעוניים שמגיעים עם מחק בקצה? כנראה שלא. כשאתה משחרר 100% מהטבע לידיים של יזמים, כל אחד ואחד מהם ינסה לשתות כמה שיותר מהנתח שיש לו כדי לעשות רווח מקסימאלי ומצב כזה הוא פוטנציאל לקטסטרופה איומה. זה לא שצריך לחיות בצפון קוריאה ואף אחד גם לא רוצה את זה, אני עדין מדבר על מדינה הרבה יותר חופשית ונטולת בירוקרטיה וחוקים מכל מדינה על כדור הארץ כרגע שכוללת בירוקרטיה וחוקים מינימאלים, מערכת בריאות פרטית ברובה, צבא מקצועי, השכלה בשיטת הוואצ'רים ומיסוי סופר נמוך, אבל אם נותנים למטוטלת להגיע רחוק מדי לצד השני זה כנראה גם יצור מצב די רע.

אם אתה מוכן לבלוע כמות מסוימת של נזק, אז הסביבה היא לא ערך עליון עבורך, אלא בסה״כ עוד ערך שצריך לאזן עם ערכים אחרים. כמין, לא הוכח עד היום שיש לנו השפעה על הפלנטה. לא הידלדלות שכבת האוזון ובטח לא ההתחממות הגלובלית מוכיחים השפעה אנושית על הפלנטה - זה נושא מאוד שנוי במחלוקת, מדעית ופוליטית. אבל גם אם נניח שכן - הרי אתה מסכים שצריך לאזן את ערך איכות הסביבה עם ערכים אחרים. איך ניתן לבצע את האיזון הזה בצורה רציונלית? דרך ממשלות ופוליטיקאים מושחתים? אי אפשר לפתור בעיות מורכבות כאלה בצורה ״מתוכננת״ ע״י פוליטיקאים. לגבי יערות, מחיקת מינים מהטבע וכו׳ - שוב, אלה לא דוגמאות שסותרות את גישת השוק החופשי אלא את הניהול הממשלתי הכושל במשאבי טבע שעובד בשיטה של זכיונות. כלומר אתה סותר כלכלה מעורבת, לא כלכלה קפיטליסטית. ובכל מקרה, מה הכוונה ״האם שווה למחוק 100 מינים ו-100 קמ״ר של יער גשם״? איך אתה יכול לדעת אם זה שווה או לא שווה? זאת בדיוק הנקודה, אתה לא יכול לדעת בלי מערכת מחירים שמשקללת העדפות סובייקטיביות. בשביל אדם אחד יערות הגשם הם ערך עליון שאסור לגעת בו, אבל אדם אחר יעדיף טריליון עפרונות צבעוניים במקום אותו יער גשם. שתי הגישות הן העדפות סובייקטיביות ולא ניתן להוכיח שהאחת טובה מהשנייה. הדרך היחידה למצוא איזון בין הגישות היא ע״י הקצאת משאבים יעילה (וכן, אני יוצא מנקודת הנחה שהטבע הוא משאב שזכותו של האדם לנצל לטובתו האישית) באמצעות מנגנון המחירים של השוק.

סמל אישי של המשתמש
swiss-the-engine
Sage

הודעהעל ידי swiss-the-engine » 02 אוגוסט 2018, 15:35

אני רק יאמר שצריך לזכור שקצת לא סביר להגיד "ומה אם ככה ומה אם ככה ומה אם ככה". קשה לדמיין מצב שאינו קיים במציאות. אני בטוח שלרב האנשים במאה וואטאבר היה מאוד קשה להבין זכויות קניין לכל אדם ולא שיטה פיאודלית.

עם זאת כשיש סיכון קטסטרופלי אז בהחלט צריך לקחת את זה בחשבון. לא יודע אם מחיקה של 1000 מינים הוא באמת קטסטרופלי, או מחיקה של רבע מהאמזונס. בסוף אבל לא יודע כמה זה שיחה של שוק חופשי או התערבות ממשלה. זיהום בים או זיהום בנקודה שלא קשורה לאף בן אדם או פאקינג אי שנעלם מתחת למים הם בעיות קולקטיביות שאף אחד לא "באמת" מציג להם פתרון. אינטר מפחד מלתת לממשלה מלא (וזה אכן מלא) כוח בשביל לטפל במשהו שרחוק מברור איך צריך לטפל בו ונדב פוחד לתת למישהו שהוא לא מכיר לטפל בבעיה.
"Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote!"
Benjamin Franklin

סמל אישי של המשתמש
InterAl
Veteran

הודעהעל ידי InterAl » 02 אוגוסט 2018, 15:39

sharonbn כתב:הבעיה היא בקשר המלאכותי שאתה יוצר בין שמירה על איכות הסביבה וקניין פרטי. הקשר המלאכותי הזה יכול ליצור בעיות.
מה אם ניקח מפעל שלא נמצא ליד אזור מגורים. האם לו מותר לזהם את האויר?
מה אם ניקח מפעל שכן נמצא באיזור מגורים, איזור מגורים של עניים כמובן, והוא משלם לדיירים כדי שלא יתלוננו. הנה מצב אמיתי שקורה איפה שיש רק שוק חופשי עם המון תשומת לב לזכות קניין והכי מעט רגולציה טורדנית.
זוכר שהיו סיפורים על אנשים שהסכימו שיתקינו בבית שלהם אנטנות סלולאריות כי הם רצו את הכסף ולא היה אכפת להם ההשלכות?

זה לא קשר מלאכותי בכלל.
מפעל שלא נמצא ליד איזור מגורים יכול לזהם את האוויר כל עוד הזיהום הוא מקומי, כי זכות הקניין שלי לא הופרה. אם הזיהום מגיע אלי הביתה ופוגע בי, כאן כבר יש הפרה וזה דבר אסור.
מפעל שמשלם לתושבים עניים שלא יתלוננו - לא רואה איפה הבעיה פה. אם אדם שפוגע בי נותן לי פיצוי על הפגיעה, ותמורת הפיצוי אני מוכן לוותר לו על כך - זה פיתרון לגיטימי לגמרי.
לגבי אנטנות סלולריות, כן, אז מה? ספציפית במקרה הזה גם אין שום הסכמה מדעית על מידת הנזק שהן גורמות, אם בכלל.
sharonbn כתב:זה נכון בעולם אידילי (רוצה לומר תיאורטי) שבו השוק החופשי חופשי באמת, כל השחקנים בשוק בעלי כח שווה וכולם מפחדים שהצרכנים יברחו למתחרה הטוב יותר. בעולם האמיתי יש בד"כ תאגיד אחד גדול או כמה תאגידים גדולים שקובע את כללי השוק לפי האינטרסים שלו וזה ממש לא האינטרס של הצרכן. במקרים כאלה ה"יד הנעלמה" פשוט לא עובדת ואז ייכרתו עצים, ההיצע יקטן והמחיר יעלה ויעלה.
והיום רוב הנייר בעולם בכלל לא מיוצר מעץ.

לא, בעולם האמיתי נדיר שיש מצב של מונופול או קרטל. אלה שקרים מרקסיסטיים שבינם לבין המציאות אין כלום. מצב של מונופול וקרטל הוא נדיר עד לא קיים בשוק חופשי (לא מעורב), וגם כשקיים, נדיר שהמונופול מתנהג בצורה דורסנית ופוגענית. ואני לא מדבר על שוק חופשי מוחלט, אלא על שוק חופשי יחסי - כזה שהמעורבות הממשלתית בו היא לא מוגזמת במיוחד. וספציפית לגבי נייר - הוא כן מיוצר ברובו מעץ, גם היום. ובפועל, כמו שכבר אמרתי, רוב העץ להפקת נייר מגיע מעצים שנשתלו עבור תעשיית הנייר.

sharonbn כתב:לא הבנת את הנקודה שלי. כאשר יהיה אפשר לקנות את היערות בעולם, מי שיקנה אותם יהיו התאגידים שמייצרים מוצרי עץ. לא הארגונים הירוקים.
ואם פתאום ימציאו תחליף לעץ מפלסטיק שיש לו את אותן התכונות כמו לעץ, אז התאגיד יפסיק לשתול עצים ויבנה מפעלים לייצור הפלסטיק החדש.

אם מי שיקנה אותם הם תאגידים לייצור עץ, זה רק בגלל שהציבור מעדיף מוצרי עץ במקום שימור הסביבה. מה מונע מהציבור לתרום לקרן ירוקה לשמירה על יערות טבע (ע״ע יערות קק״ל - ארגון פרטי לגמרי)? שום דבר. מי שמעניק את כוח הקנייה הוא הציבור, על ידי העדפות הקנייה/תרומה שלו בשוק.

sharonbn כתב:לזיהום אויר יש השלכות על אנשים שבאות לידי ביטוי 30 שנה בעתיד. אף תאגיד ואף גוף כלכלי לא מכניס את השיקולים האלה לתכנית העיסקית שלו. אפילו הרבה אנשים פרטיים לא חושבים לטווח הזה. רק גופים ממשלתיים יש להם את האינטרס ואת ביכולת לתכנן לטווחי זמן כאלה.

קודם כל, אם מוכח שזיהום אוויר יגרום לי לסרטן עוד 30 שנה מהיום - חזרנו לתחילת הדיון על רגולציה נגד זיהום אוויר, שהיא לגיטימית לחלוטין במקרים כאלה. אבל הטיעון שלגופים ממשלתיים יש אינטרס ויכולת לתכנן לאורך 30 שנה הוא פשוט מופרך עד גיחוך. לפוליטיקאים (בייחוד בדמוקרטיות) אין שום תמריץ לחשוב לטווח ארוך אלא אך ורק לטווח קצר - בד״כ לטווח של קדנציה אחת, מקסימום 2. למה? כי זאת תוחלת חיי הקריירה הפוליטית שלהם. דמוקרטיות מתאפיינות בתכנון לטווח קצר במקום לטווח ארוך. שיקולים כלכליים טהורים, לעומת זאת, מתאפיינים בתכנון לטווח ארוך, כי משקיעים ואנשי עסקים מעוניינים בתשואה גבוהה לאורך זמן.

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 16:24

Laskin כתב:
sharonbn כתב:ולעניין הרעיון של לסקין להגנה על זיהום הים באמצעות הפרטה ובעלות פרטית:

אלף כל - זה לא "רעיון של לסקין" זה משהו שמדברים עליו הרבה ואני מציג את העמדה הליברטריאנית.
דבר שני - בערך כל מה שכתבת נכון גם למצב כיום - מה מונע מסטארבקס לזרוק את כל הזבל שלהם בים? הרי הסיכוי שיתפסו הוא אפסי. וגם אם תופסים - הקנס הוא אפסי, ומי שיקבל אותו תהיה איזו חברת קש סינית שפשוט קונה את הזבל מסטארבקס ומשליכה אותו לים.
ההבדל בין המצב ההוא למצב כיום - הוא שלאנשים יהיה הרבה יותר אכפת והם יהיו הרבה יותר תקיפים כלפי מי שמטנף את השטח שלהם.
שוב - פתרון קסם אין פה ולא יהיה... אני רק מציע את מה שאני חושב שיהיה הרבה יותר טוב מהמצב הקיים כיום.
אם באמת רוצים לפתור את בעיית הפלסטיק בים - צריך לאסור את ייצור הפלסטיק כולו, בוודאי ה"חד-פעמי", אבל יש לזה השלכות.
כמו שגם כדי לעצור את זיהום האוויר ה*מטורף* שהיה בלונדון בסוף המאה ה-19 היה צריך להפסיק את המהפכה התעשייתית... יש השלכות לקידמה, אבל בסוף הטכנולוגיה מוצאת פתרון, זה לוקח זמן אבל שום מחוקק לא באמת יעצור שום דבר, רק יפריע ויגרום לעיוותים זמניים.
ולגבי ה"תהייה" שלך בכל הקשור לרגולציה - שום ליברטריאן לא יגיד לך שהוא מתנגד לכל רגולציה באשר היא... אם יש לך או לרכוש שלך נזק ישיר כתוצאה ממפגע סביבתי - אתה יכול לתבוע, זו אמורה להיות זכותך, פשוט צריך להוכיח נזק, ואם הוכחת - צריכה להיות למדינה זכות למנוע המשך פגיעה.

אבל זה מה שהחוקים החדשים מנסים לפתור - בעיית ייצור הפלסטיק. אז לא אוסרים על "ייצור הפלסטיק כולו" כי זה חומר שימושי מאד בתעשייה אבל איפה שיש לו תחליפים מתכלים - אז המדינות רוצות לגרום לתעשייה להשתמש בתחליפים האלה.
ולגבי "הטכנולוגיה מוצאת פתרון" - גם פה יש לרגולטור יכולת השפעה. למשל אם יגבילו את השימוש בפלסטיק - זה ייצור ביקוש לחומרים תחליפיים מתכלים ואז יהיה כדאיות כלכלית להמציא אותם.
בשורה התחתונה, אני לא חושב שההצעה הזו תביא מצב יותר טוב ממה שיש היום. גם בגלל שהיא לא ישימה וגם בגלל שהיא לא פותרת את הבעיה של הייצור של הזבל (מה שהחוקים החדשים מנסים לעשות)
ומה פירוש הקנס הוא אפסי? הרי לפני דף אחד התלוננת (או מי מחבריך) ש250 דולר על כל קש זה גבוה מידי

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 16:38

InterAl כתב:זה לא קשר מלאכותי בכלל.
מפעל שלא נמצא ליד איזור מגורים יכול לזהם את האוויר כל עוד הזיהום הוא מקומי, כי זכות הקניין שלי לא הופרה. אם הזיהום מגיע אלי הביתה ופוגע בי, כאן כבר יש הפרה וזה דבר אסור.

נו באמת, איזו גישה נאיבית. אין דבר כזה זיהום מקומי. מפעל מזהם בישראל תורם להנמסות הקרחונים בקוטב.

InterAl כתב:מפעל שמשלם לתושבים עניים שלא יתלוננו - לא רואה איפה הבעיה פה. אם אדם שפוגע בי נותן לי פיצוי על הפגיעה, ותמורת הפיצוי אני מוכן לוותר לו על כך - זה פיתרון לגיטימי לגמרי.

טוב אז זה ההבדל האידאולוגי בינינו. אני לא מוכן לחיות בחברה שבה אנשים מוכרים את הבריאות שלהם בגלל שהם עניים. בטח ובטח שלא אם המשלם הוא תאגיד שמעוניין לזהם את הסביבה.

InterAl כתב:לא, בעולם האמיתי נדיר שיש מצב של מונופול או קרטל. אלה שקרים מרקסיסטיים שבינם לבין המציאות אין כלום. מצב של מונופול וקרטל הוא נדיר עד לא קיים בשוק חופשי (לא מעורב), וגם כשקיים, נדיר שהמונופול מתנהג בצורה דורסנית ופוגענית. ואני לא מדבר על שוק חופשי מוחלט, אלא על שוק חופשי יחסי - כזה שהמעורבות הממשלתית בו היא לא מוגזמת במיוחד. וספציפית לגבי נייר - הוא כן מיוצר ברובו מעץ, גם היום. ובפועל, כמו שכבר אמרתי, רוב העץ להפקת נייר מגיע מעצים שנשתלו עבור תעשיית הנייר.

טוב אז לא יודע למה יש הבדלים כ"כ גדולים בתפיסת המציאות שלנו, במציאות שאני חי בה IBM הוכרזה ומונופול בשנות ה50. תעשיית ייצור הנורות חשמל הקימה קרטל סודי לקביעת אורך החיים של הנורה בשנות ה30. בארץ היה לנו את קרטל חברות הסלולאר והיום יש את הבנקים ועוד ועוד

InterAl כתב:אם מי שיקנה אותם הם תאגידים לייצור עץ, זה רק בגלל שהציבור מעדיף מוצרי עץ במקום שימור הסביבה. מה מונע מהציבור לתרום לקרן ירוקה לשמירה על יערות טבע (ע״ע יערות קק״ל - ארגון פרטי לגמרי)? שום דבר. מי שמעניק את כוח הקנייה הוא הציבור, על ידי העדפות הקנייה/תרומה שלו בשוק.

שוב פעם עם "הציבור מעדיף?" איך נקרא לזה שתבין? "שקרים קפיטליסטים" הציבור מטומטם. הציבור מעשן, אוכל מאכלים מלאי סוכר ומתקין אנטנות בבית שלו. הציבור זה אנשים פרטיים שחושבים באופן לא רציונאלי
זה כבר הוכח

סמל אישי של המשתמש
swiss-the-engine
Sage

הודעהעל ידי swiss-the-engine » 02 אוגוסט 2018, 16:52

אה הבנתי וזה בניגוד לממשלות או הפוליטיקאים שמרכיבים את הממשלות, הם רציונליים וחכמים. או בעצם רק שרון רציונלי כי לשרון חשוב לשמר X והוא חושב שלא יפה לתת לאדם (ועוד עני!!!) לקבל כסף כפיצוי למשהו. זה גם בכלל לא קורה שאנשים מקבלים בעצם פיצוי כספי על דברים בעולם הדמוקרטי ומערבי.

אני אומר בוא נמצא philosopher kings שיעשו את הדבר ה"נכון".
"Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote!"
Benjamin Franklin

Laskin
Elder

הודעהעל ידי Laskin » 02 אוגוסט 2018, 17:09

כן, התלונה שלי על עונש קשה הייתה בעיקר על חצי שנת מאסר, לא על ה-250 דולר למרות שגם זה גבוה בעיניי, כי אני לא רואה פה את הפשע הגדול... לעומת זה שברור לי ש להשליך טונות של אשפה לים זה בעל השלכות ישירות לא נעימות.
וכשאתה מחשב את החסכון של אותה חברה שמשליכה את הפסולת לים במקום החלופות אתה מבין שזו בדיחה מלכתחילה. אתה מכיר חברות שפגעו קשות בים או בסביבה שחטפו על זה עונש מרתיע באמת? כמעט ולא קיימים מקרים כאלה, יותר קל להם לשחד איזה רגולטור שיעלים עין (:
לי אכפת מהים והייתי רוצה להפסיק לזהם אותו כמו שאכפת לי מבעלי חיים והייתי שמח שיגיע התחליף הראוי שיפסיק את הסבל שלהם, אבל בשני המקרים אנחנו ״עדיין לא שם״, ולא משנה כמה חוקים תחוקק - זה לרוב יוביל לעוד נזק (למשל כמו שהביאו עם דוגמת חוק השקיות... הכוונה לכאורה טובה, התוצאות - פחות).

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 18:07

Laskin כתב:אגב, סתם נקודה למחשבה - מישהו פה יודע מה הציל את הלוייתנים בעולם ולמה עדיין נשארו כאלו על כדור הארץ? התשובה היא - תעשיית הנפט.
עד המאה ה-19 ספינות היו יוצאות לצוד לווייתנים רק בשביל השמנים השונים שיש בהם, כדי שיוכלו להאיר את הפנסים שלנו, ושאר "המצאות"... ברגע שהגיעו הפיתוחים הטכנולוגיים החדשים שצרכו את מה שנקרא "הזהב השחור" - פתאום הניחו ללוייתנים בשקט.

מתי זה קרה? מכיוון שלפי ויקיפדיה, זה לא קרה ככה.
בשנות ה 1930 המאוחרות (וזה הרבה הרבה אחרי גילוי הנפט) ניצודו 30 אלף לוויתנים בשנה.
בשנת 1986 (הרבה הרבה הרבה הרבה אחרי גילוי הנפט) הרשות הבינלאומית לפיקוח על ציד לוויתנים הכריזה על איסור מוחלט על ציד תעשייתי "בגלל הדילול החמור באוכלוסית הלוויתנים"

Laskin כתב:וככה זה תמיד קורה - טכנולוגיה חדשה מחליפה את הקודמת וכמעט תמיד השינוי הוא לטובת בני האדם, אך גם לסביבה. כך גם המכוניות הצילו סוסים רבים, והעלו את רמת הבריאות של כולנו, שהרי עד המצאת המכונית הערים הגדולות היו "שוחות" בחרא של סוסים, ממש ערימות ענק, ריח בלתי נסבל... והמון, המון מחלות.
בקיצור, כל התרחישים האלה של "אם לא יהיה מחר ערך לעצים אז יקימו במקומם רק מפעלים מזהמים" הוא תרחיש מאוד מאוד פסימי ולאו דווקא מחובר למציאות.

טכנולוגיות חדשות פותרות בעיות וגם מביאות בעיות חדשות. המכונית הגבירה את סכנת תאונות הדרכים, הגבירה את זיהום האוויר. הרנטגן הציל הרבה חיים והביא איתו את סכנת הקרינה. הטלפון הסלולארי הביא איתו אפשרויות תקשורת חדשות וסכנות התמכרות ותאונות דרכים...

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 18:14

swiss-the-engine כתב:אה הבנתי וזה בניגוד לממשלות או הפוליטיקאים שמרכיבים את הממשלות, הם רציונליים וחכמים. או בעצם רק שרון רציונלי כי לשרון חשוב לשמר X והוא חושב שלא יפה לתת לאדם (ועוד עני!!!) לקבל כסף כפיצוי למשהו. זה גם בכלל לא קורה שאנשים מקבלים בעצם פיצוי כספי על דברים בעולם הדמוקרטי ומערבי.

אני אומר בוא נמצא philosopher kings שיעשו את הדבר ה"נכון".

קודם, אני מבקש לא לרדת לפסים אישיים.

כולם פועלים מתוך שיקולים לא רציונאליים. ואם זה כולל ממשלות ופוליטיקאים אז זה כולל גם חברות כלכליות, יזמים, תאגידים שקונים יערות בשביל למקסם רווחים. כ-ו-ל-ם. אני חושב שלפחות ממשלות מונעות משיקולים לא כלכליים אלא בראייה יותר רחבה של טובת הציבור וראייה לטווח ארוך. כן, המחוקק מחוקק חוקים בראייה מעבר לקדנציה שלו. יש המון דוגמאות כאלה.

ואם עניים יכולים לקבל כסף תמורת הבריאות שלהם - אולי הם יתחילו לסחור באיברים שלהם תמורת כסף? אולי אפשר יהיה לעשות מהם שפני נסיון לתרופות חדשות תמורת כסף? יש פתאום המון אפשרויות חדשות.

סמל אישי של המשתמש
sharonbn
Veteran

הודעהעל ידי sharonbn » 02 אוגוסט 2018, 18:18

Laskin כתב:כן, התלונה שלי על עונש קשה הייתה בעיקר על חצי שנת מאסר, לא על ה-250 דולר למרות שגם זה גבוה בעיניי, כי אני לא רואה פה את הפשע הגדול... לעומת זה שברור לי ש להשליך טונות של אשפה לים זה בעל השלכות ישירות לא נעימות.
וכשאתה מחשב את החסכון של אותה חברה שמשליכה את הפסולת לים במקום החלופות אתה מבין שזו בדיחה מלכתחילה. אתה מכיר חברות שפגעו קשות בים או בסביבה שחטפו על זה עונש מרתיע באמת? כמעט ולא קיימים מקרים כאלה, יותר קל להם לשחד איזה רגולטור שיעלים עין (:
לי אכפת מהים והייתי רוצה להפסיק לזהם אותו כמו שאכפת לי מבעלי חיים והייתי שמח שיגיע התחליף הראוי שיפסיק את הסבל שלהם, אבל בשני המקרים אנחנו ״עדיין לא שם״, ולא משנה כמה חוקים תחוקק - זה לרוב יוביל לעוד נזק (למשל כמו שהביאו עם דוגמת חוק השקיות... הכוונה לכאורה טובה, התוצאות - פחות).

אחרי הצלחת חוק השקיות: בנק ישראל ממליץ לבחון עוד תשלומים סביבתיים
https://www.themarker.com/consumer/1.5939330
עוד זכור לי - הקמפיין (הממשלתי) לגרום לציבור להפסיק לקטוף פרחים. הצלחה בכל קנה מידה.
הלקח של המאבק למען הכלניות
https://www.haaretz.co.il/news/science/1.1709813

חזור אל “פורום OT”

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ואורח אחד